24 Nisan 2014 Perşembe

TYS MÜZESİ YOK EDİLİYOR

Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS)  4 Şubat 1974’te ülkemizin önde gelen 70 şair ve yazarın katılımıyla kuruldu. Sendikanın öncelikli amacı, yazarlığı iş edinmiş kişilerin emeğini sermayeye karşı korumak ve hukuksal, sosyal, kültürel, ekonomik temel hak ve özgürlükleri savunmaktı.
İlk toplantıda Yaşar Kemal, Aziz Nesin, Bekir Yıldız, Adnan Özyalçıner, Leyla Erbil, Tomris Uyar, Turgut Uyar, Orhon Murat Arıburnu, Adalet Ağaoğlu, Nihat Behram ve Ali Özgentürk “Kurucu Kurulu”nu oluşturdu.
İlk genel kurulda Yaşar Kemal, bir yıl sonra yapılan 2. Genel Kurul’da  ise Genel Başkanlığa Aziz Nesin getirildi.
12 Eylül 1980’de yeni bir insan avı başlamıştı. Sendikanın çalışmaları, öteki kitle örgütleriyle ilişkileri öne sürülerek durduruldu.
Devlet, kendi düşüncesini gözetecek yazar örgütleri kurdu; Türk Edebiyatı Vakfı, Türk Edebiyatçılar Birliği gibi örgütleri korumasına aldı. TYS ise yasa dışı sayıldı. 3.5 yıllık yargılamadan sonra 18 yöneticisi aklandı.
TYS, bu yıl 40. yaşında. Bine yakın üyesi ile bir kitle örgütü. 40 yıl içinde Yaşar Kemal, Aziz Nesin, Oktay Akbal, Ataol Behramoğlu, Cengiz Bektaş, Enver Ercan gibi edebiyatımızın saygın yazarları başkanlığını yaptı.
40 yıl içinde nice zorluklara göğüs geren TYS, şimdi de Cengiz Bektaş’ın başkanlığı sırasında, 2002 yılında dönemin Kültür Bakanı İstemi Talay ile yapılan bir protokolle kurulan Müze-Belgeliğini kaybetmek durumunda...
Belgelik protokolünün beş yılda bir yenilenmesi öngörülüyor. İkinci yenileme, 21 Nisan 2011 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne verilen “yenileme dilekçesi”yle yapılıyor. Dilekçe, 06 Haziran 2011’de Yıldız Sarayı Müdürlüğü’nce “uygunluk yazısı”yla ilgili makama gönderiliyor.
 Daha sonra da çalışmaları sürdürülüyor. Ancak  30 Ocak 2012 tarihli bir yazıyla “Oğlum Almanya’dan geldi evden çık” misali protokolün iptali ve Müze Belgeliğin boşaltılması isteniyor.
 Müze-Belgelik’te on yılda Nâzım Hikmet, Şükran Kurdakul, Enver Gökçe, Aziz Nesin, Arif Damar, Melih Cevdet Anday, Cemal Süreya, Asım Bezirci gibi yazarların yazı gereçleri, ilk baskı kitapları,  el yazısı şiir-düzyazısı taslakları, fotoğrafları yer almakta...
Belgeliğin bazı bölümleri de kitaplık olarak kullanılmakta...
Şimdiki TYS Başkanı Mustafa Köz’ün, Eski Kültür Bakanı Ertuğrul Günay ve bu dönem Kültür Bakanı Ömer Çelik’le Müze- Belgeliğin korunması ya da yeni bir yer verilmesine ilişkin görüşme talebi ise sonuçsuz kalıyor.
Şimdiye kadar da ilgili bakanlardan herhangi bir yanıt alınamamış durumda…
Şimdi ise boşaltma için bir aylık bir süre verilmiş ve bu süre 8 Mayıs 2014’te dolacak.    
40 yılda nice badireden geçmiş TYS’nin şu durumuna bakar mısınız?
Türk edebiyatının yüz akı nice şairinin, yazarının anısı karton kutulara konulup sokağa mı atılacak?
Biliyorum, başta Aziz Nesin ve Cemal Süreya olmak üzere nice şair ve yazarı sansür kıskacında yasaklayan bir iktidardan hayır yok. Ama bu ülkenin aydınları, sanatçıları, şairleri, yazarları, hatta sosyal medyada hemen her gün TYS Müze-Belgeliğinde yer alan şairlerin şiirlerini paylaşan okurlar hiç mi ağızlarını açmayacak, tepkilerini göstermeyecekler?
İktidardan hayır yok, tamam da, kültür-sanata önem verecekleri vaadiyle yerel seçimlere giren CHP’li belediyeler bu duruma göz mü yumacaklar?
Edebiyat, kültür, sanat adına yapılan bu utanca daha ne kadar tahammül edilecek?
Yazık!
  R 

Hiç yorum yok: