4 Nisan 2014 Cuma

BERKOL DOĞAN'A ÖDÜL

Özgen Berkol Doğan, genç bir bilim insanıydı. Robert Kolej’i bitirmiş, yüksem öğrenimini Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü’nde tamamladıktan sonra fizik dünyasında “geleceğin yıldızları” arasına adını yazdırmıştı.
Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü’nde Araştırma Görevlisi ve Doktora öğrencisi, aynı zamanda da Cenevre – CERN Axion Deneyi çalışanıydı.
Türkiye’ye döndükten sonra uluslararası kongrelerde ülkemizi temsil etmiş, 30 Kasım 2007’de Isparta’ya, Süleyman Demirel Üniversitesi’nde düzenlenen çalıştaya giderken ATLASJET uçağının düşmesi sonucunda, bilim adamı arkadaşlarıyla birlikte, 27 yaşının baharında yaşamını yitirmişti.
Kalp ve Damar Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Nevzat Doğan, oğlunun anısını yaşatmak amacıyla yıllardır dur durak bilmeksizin çalışmakta…
Babası Nevzat Doğan, annesi Ferhan Doğan ve biricik kızkardeşi Bülay Doğan, Berkol Doğan’ın bilim insanı olmasından yola çıkarak her yıl biri Boğaziçi Üniversitesinde, diğeri Süleyman Demirel Üniversitesinde, üzerinde çalıştığı “Yüksek Enerji Fiziği” konusunda çalışan iki kişiye ödül ve burs veriyor. 
Doğan ailesi, oğul Berkol adına Kadıköy, Moda caddesinde bir “Bilimkurgu Kütüphanesi” de  kurdular.
Pazartesi dışında açık olan kütüphanede perşembe günleri kültür, sanat, felsefe, edebiyat üzerine söyleşiler; film ve video gösterimleri de gerçekleştiriliyor.
Adı üzerinde kütüphanede, ayrıca geniş bir bilimkurgu kitap birikimi ve kaynakçası da yer almakta...
Türk Kütüphaneciler Derneği İstanbul Şubesi tarafından “Kütüphane Haftası” etkinlikleri kapsamında bir “Kütüphane /Kütüphaneci Dostu Ödülü” verilmekte…
Ödül, ilk olarak geçen yıl Gazeteci/Yazar Doğan Hızlan’a verilmişti.
Bu yıl ödüle “Özgen Berkol Doğan Bilim Kurgu Kütüphanesi” değer bulundu.
Dernek Başkanı Mehmet Manyas, ödül gerekçesini şöyle açıkladı:
“Kişisel özveri ve girişimleriniz ile sevgili oğlunuz Özgen Berkol Doğan adına kurmuş olduğunuz “Özgen Berkol Doğan Bilim Kurgu Kütüphanesi” gibi özgün bir örneği kültür dünyamıza ve İstanbul’a kazandırdığınız için sizi ve emeği geçen herkesi kutluyoruz.
Türk Kütüphaneciler Derneği üyelerinin onlarca önerisi içerisinden TKD İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu’nun yaptığı değerlendirme ve 14 Mart 2014 tarih ve 265 nolu kararıyla “2014 Kütüphane Dostu Ödülü”ne “Bilim Kurgu Kütüphanesi”yle Özgen Berkol Doğan Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği’nin layık görüldüğünü bildirmekten mutluluk duyarım.”
 Doğan ailesine “Yılın Kütüphane Dostu Ödülü Plaketi”, 1 Nisan 2014 Salı günü saat 10.00’da İstanbul Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen 50. Kütüphane Haftası Açılış Töreni’nde sunuldu...
Bu ödül, eğitime desteğin bir başka güzel örneği…
Sevgili dostum Nevzat Doğan ve ailesini bu güzel çabasından dolayı ben de kutluyorum.
Çabası, umarım başkalarına da örnek olur.


03 NİSAN 2014, BİRGÜN

Hiç yorum yok: