25 Ekim 2012 Perşembe

POLİTİKACILAR NE OKUYOR?


NOTOS Öykü dergisi kapsamlı dosyalar ve elbette nitelikli öyküler yanında Türk ve dünya yazınından da haberler veriyor.
Z.Heyzen Ateş’in hazırladığı bir habere göre, ABD Başkanlık seçimlerinin yaklaştığı şu günlerde bir internet sitesi politikacıların gözde kitaplarıyla ilgili bir liste hazırlıyor.
Bugün de merak ediliyor, Obama üniversite yıllarındaki gibi hâlâ şiir okuyor mu?
Hillary Clinton’un kütüphanesinin başköşesinde hangi kitaplar yer alıyor?
Verilen yanıtlardan kimileri, gerekçeleri ile şöyle:
Hillary Clinton: (Luisa May Alcott-Küçük Kadınlar) “Benim kuşağımdan olan ve büyürken bu romanı okuyan pek çok kadın gibi ben de kendimi Jo’nun ailesinin üyelerinden biri gibi hissederdim.”
Barrack Obama: (Toni Morrison-Süleyman’ın Şarkısı) Ayrıca Ralph Waldo Emerson, Mark Twain ve Abraham Lincoln da Obama’nın gözde yazarlarından…
Bill Clinton: (Marcus Aurelius-Düşünceler) “Marcus Aurelius’u özel kılan ruhani biri olması ve dengenin önemini bilmesiydi. İçinde yaşadığımız çağda bunu kavramak çok önemli. Mutlak güce sahip imparatorlardan Aurelius, kitabında asla yapmayacağı şeylerden söz eder. Güçlü biriyseniz ne yapmadığınız ne yaptığınız kadar önemlidir. Felsefi ve polisiye kitaplara merakı bilinen ABD eski başkanının gözde kitapları arasında  H.G.Wells’in “Görünmez Adam” ı ile Shakespeare’in “Macbeth”i de yer almakta…
George W.Bush’un kitap okuduğuyla ilgili ciddi kuşkular bulansa da kendisi sık sık okumayı ne kadar çok sevdiğinden söz ediyor. Örnek olarak da Amerikalıların düşünce biçimini analiz eden bir kitabın adını veriyor. Çocukken de “Aç Tırtıl”ı okuduğunu söylemiş, ama daha sonra kitabın kendisi yirmili yaşlardayken yayınlandığı anlaşılmıştır.
Peki, bizim politikacılarımız arasında böyle bir anket yapılsa nasıl bir sonuç çıkar?
Kestirmeden yanıt vermek gerekirse…
Kitabı silahtan daha tehlikeli gören anlayış içindeki kimi politikacılara elbette “silah” mutlaka daha cazip gelecektir.
Elbette bugün Sırrı Süreyya Önder, Fikri Sağlar, bir zamanlar şiir de yazan Mehmet Ocaktan, konuşmalarını edebi metinlerle bezeyen Muharrem İnce gibilere değil sözüm…
12 Eylül’ün cumhurbaşkanı Turgut Özal, hiç olmazsa “Ret Kit” okuyordu.
Diyeceksiniz ki, kitap okumanın ne gereği var?
Zaten milletin canına okunuyor…

ŞAİRİN NOT DEFTERİ

& Türk Hava Yolları uçaklarında Birgün, Sözcü, Yurt, Aydınlık gazeteleri okunmak için yolculara verilmiyor. Yani, adı geçen gazetelere bir akreditasyonu da THY uyguluyor. Savaş karşıtı, modacı Barbaros Şansal, her uçağa bindiğinde havaalanında bu gazetelerden ne kadarını bulursa yolculara dağıtıyor. Tek kişilik bu eylem denizde bir damla olarak görülebilir, ama bugün bunlara da ihtiyacımız yok mu?
& Seksenli yılların başlarında “Dağlar Kızı Reyhan” şarkısıyla ünlenen Zeliha Özgen, dört milyon lira tutarındaki mal varlığını Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ne bağışlamış. Türkan Saylan hoca kim bilir ne kadar mutlu olmuştur…
 & Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, içeriği açısından dünyadaki tek örnek olan Yannick ve Ben Jakober Vakfı Çocuk Portreleri Koleksiyonu’ndan bir seçki sunuyor. “Altın Çocuklar” başlıklı sergide yer alan 57 çocuk portresi, çeşitli ülkelerden soylu ve aristokrat çocukları betimlerken, Avrupa’nın siyasi tarihine, aristokrasi geleneklerine, inançlarına ve moda akımlarına ışık tutuyor ve bu portreler aracılığıyla bir anlamda Avrupa portre geleneğine de bir bakış sunuyor. 

25 EKİM 2012, BİRGÜN

Hiç yorum yok: