10 Kasım 2011 Perşembe

“DÜŞ”TÜ, “GERÇEK” OLDU

“Kitabevi”ne gitmenin “hapishane”ye girmekle eşanlamlı olduğu ülkemiz kültür-sanat ikliminde kitap, her zaman “tehlikeli madde” olarak algılanmıştır. Dün öyle idi, bugün de öyle değil mi?
Kitapher zaman en tehlikeli silahlardan biridir.
Terörün alemet-i farikası…
12 Eylül’de de kitaplar toplatıldı, ya sıkıyönetim depolarında çürümeye bırakıldı ya da kâğıt fabrikalarında yakıldı, yayınevlerinin kapıları kilitlendi, yazarlar ellerinden kalemleri alınarak kelepçeler vuruldu.
İşte o günlerde 28 yürekli yayıncı, TÜYAP Kitap Fuarı aracılığı ile düşünce ve ifade özgürlüğünün aydınlık penceresini aralıyordu.
TÜYAP’ın o günlerdeki “düş”ü, 30. yılında bugün “gerçek” oldu.
İstanbul’dan sonra kollarını Ankara, İzmir, Bursa ve Diyarbakır’a uzattı. Bu uzun yolculukta sevgili arkadaşlarım Sunay Girgin ile Deniz Kavukçuoğlu’nun özverili çabaları da unutulmamalı…
Üç gün sonra da Türkiye Yayıncılar Birliği’nin işbirliğiyle 30. kez açılacak kitap fuarının teması “Umut: Düş mü, Gerçek mi?”
Onur konuğu ise özellikle öykülerinde “düş”le “gerçek”i harmanlayan Ferit Edgü…
Yani, iki açıdan da ismiyle müsemma bir kitap fuarı…
Fuara bu yıl 600 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu katılıyor. Yurt dışından da 35 ülkeden yayınevleri, telif ajansları ve yazarları konuk olmakta…
Bu yıl fuarın bir özelliği de onur konuğu Mısır’ın çağdaş sinema sanatının örneklerinden bir seçkinin sunulması…
Bu vesileyle Ferit Edgü’nün “O” romanından “Hâkkari’de Bir Mevsim” olarak sinemaya aktarılan filmi gösterilemez mi?
Edgü, “O” romanını 1977’de yayınlamıştı. Onat Kutlar ve Edgü’nün yazdığı senaryo, “Hâkkari’de Bir Mevsim” adıyla 1983’te Erden Kıral’ın yönetmenliğinde sinemaya aktarılmıştı.
Edgü, Paris yaşamından sonra Hâkkari’de yedeksubay olarak öğretmenlik yaparken yaşadıklarını, bir başka deyişle toplum ile iletişim kurmaya çalışan bir aydının yalnızlığını anlatmıştı.
Filmin başlıca oyuncuları ise Genco Erkal, Rana Cabbar, Erol Demiröz, Berrin Koper, Şerif Sezer, Macit Koper ve Erkan Yücel...
Film gösterimi ayrıca Erkan Yücel gibi bir tiyatro ve sinema ustasının hatırlanmasına da vesile olacaktır.
Kitap gibi bir “tehlikeli madde”yi barındıran fuar, dün olduğu gibi bugün de düşünce ve ifade özgürlüğünün “düş”ten “gerçek”e uzanan “umut” yolculuğudur aynı zamanda…
Yoldaşınız düş ile gerçeğin rehberliğinde “umut” olsun…
***

TÜYAP Kitap Fuarı’nda13 Kasım Pazar günü Ragıp Zarakolu’nun yöneteceği ve konuşmacı olarak Aziz Tunç, Niko Uzunoğlu, Gülçiçek Günel Tekin, Zülküf Kışanak’ın katılacağı “Resmi Tarihin Panzehri Olarak Sözlü Tarih” söyleşisi var. Ama ne yazık ki Zarakolu, zorunlu olarak söyleşide bulunamayacak. Türkiye Yayıncılar Birliği’nin Metin Celâl imzalı bildirisine ben de imzamı atıyorum: “Ragıp Zarakolu, yayımlama özgürlüğü için çalışan, düşüncelerin serbestçe ifade edilmesini savunan bir yazar ve yayıncıdır. Bu tavrı nedeniyle onlarca kez yargılanmıştır ve halen süren davaları vardır. Gazeteci, köşe yazarı, yayıncı ve yazarların haklarında geçerli bir suçlama varsa savcılıklara davetle ifadelerinin alınması yerine topluca gözaltına alınmalarını düşünce ve ifade özgürlüğü ve demokrasimiz açısından çok sakıncalı ve vahim uygulamalar olarak değerlendiriyoruz."

ŞAİRİN NOT DEFTERİ

* 24-27 Kasımdaki uluslararası çağdaş sanat fuarı Contemporary İstanbul’un Onur Sanatçısı Komet. Sanatçının 70. yaşı “O Değilse Başkasıdır”–“Esrarengiz” sergisiyle kutlanacak ve bazı yapıtları sergilenecek.
* TÜYAP Kitap Fuarı’nda 12 Kasım saat 16.15-17.15’te yapılacak “Erdal Öz’ün Çocuk Edebiyatı’na Katkısı” söyleşisinin konuşmacıları Çetin Öner, Erol Toy, Mahmure İleri, Mustafa Delioğlu, Refik Durbaş, Selahattin Dilidüzgün, Sevim Ak, Ülkü Tamer, Kezban Akçalı ve Esad Tekand.
* Salâh Birsel, 1941’de “Gençlik” dergisinde çıkan “Bulut Geçti” başlıklı şiiri yüzünden yargılanacak, ama aklanacaktır.

İNADINA ŞİİR

Umudun avcısı var
Umutsuzluğun yok

FERİT EDGÜ

10 KASIM 2011, BİRGÜN

Hiç yorum yok: