21 Mayıs 2013 Salı

REYHAN, REYHANİ, REYHANLI


Reyhan: (Arapça isim), Fesleğen.
reyhani: (Arapça sıfat), 1. Fesleğen gibi ince nakışlı.
2. Rızık. Geçinecek şey.
reyhanotu: (Fesleğen, Ocimum basilicum). Sofrada önemli yeri olan bu bitki, içi ısıtan baharlı çeşnisiyle ahçıları ozanca esrime durumuna getirir. Anavatanı Hindistan olan fesleğen, kutsal bir esansla doluymuş gibi, o ülkede kutsanır ve bu yüzden Hintliler mahkemede fesleğen üzerine yemin ederler. Yeniden dirilişi sırasında Hz.İsa’nın mezarının çevresinde fesleğen yetiştiği görülmüştü. Bu nedenle, Yunan Ortodoks kiliseleri kutsal suyu hazırlarken fesleğeni kullanır ve kilise mihrabına fesleğen saksıları dizerler.
Anavatanı Güney Amerika olan çalı fesleğenini de içermek üzere bu bitkinin pek çok türü vardır. Haiti’de fesleğen putperestlerin aşk tanrıçası ve güçlü koruyucusu Erzulie’nin bitkisidir. Meksika’nın kırsal kesimlerinde bazı kişiler sevgililerinin gözü saydıkları fesleğen yapraklarını ceplerinde taşırlar. (Lesley Bremness: Şifalı Otlar, İnkılâp, s: 65)
Reyhanlı: Hatay ilinin bir ilçesi. Kardeşlik ve hoşgörünün örnek olduğu belde, Devlet Planlama Teşkilatı’nın araştırmasına göre Türkiye’nin en zengin ilçesi...
Reyhanlı’da patlamalar: YAYIN YASAĞI VAR
Reyhanlı’da olaylar: YAYIN YASAĞI VAR
Reyhanlı’da tepkiler: YAYIN YASAĞI VAR
Reyhanlı’da ölümler: YAYIN YASAĞI VAR
Reyhanlı’da yaralılar: YAYIN YASAĞI VAR
Reyhanlı’da göz yaşı: YAYIN YASAĞI VAR
Reyhanlı’da umutsuzluk: YAYIN YASAĞI VAR
Reyhanlı’da öfke: YAYIN YASAĞI VAR
Reyhanlı’da hoşgörü: YAYIN YASAĞI VAR
Reyhanlı’da kardeşlik: YAYIN YASAĞI VAR

16 MAYIS 2013, BİRGÜN

Hiç yorum yok: