3 Şubat 2011 Perşembe

HAYATI

10 Şubat 1944’te Erzurum Pasinler’de doğdu. Liseyi İzmir’de bitirdi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’ndeki öğrenimini yarıda bıraktı. Gazeteciliğe 1967’de “Yeni İstanbul” gazetesinde başladı, yirmi yıl “Cumhuriyet” gazetesinde çalıştıktan sonra 1992’de emekli oldu. Ardından “Sabah” gazetesinde kitap ve sanat sayfaları hazırladı. “Yeni Yüzyıl” gazetesinin kuruluşunda görev alarak kültür-sanat bölümünü yönetti. “Yeni Yüzyıl”, “Ateş” ve “Sabah” gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. “Sabah” gazetesinde iki yıla yakın “Sabah Posta Kutusu” köşesini yönetti. 2011 Ocak ayında yirmi yıla yakın süredir çalıştığı “Sabah” gazetesinden ayrıldı.
İlk şiir ve yazı denemelerine lise öğrenimini sürdürdüğü İzmir’de başladı. Yeni Asır, Ege Ekspres, Ege Telgraf gazeteleri ile Ödemiş, Aydın, Denizli, Muğla, Balıkesir, Bursa’da çıkan dergi ve gazetelerde şiirleri ve yazıları yayınlandı.
Yazı hayatına hikaye yazarak başladı ve ilk hikâyesi 10 Ocak 1962’de “Karanlık” başlığıyla İstanbul’da yayınlanan “Çocuk Haftası” dergisinde çıktı. Daha sonra şiire yöneldi ve ilk şiiri “Velvele” başlığıyla 12 Şubat 1962 yılında Ege Ekspres gazetesinin “Gençlerle Baş Başa” sayfasında yayınlandı.
İzmir Namık Kemal Lisesi’nde okurken edebiyat öğretmeni İsmet Kültür’ün çıkardığı okul dergisi “Genç Kalemler”i yönetti.
1962-1964 arasında İzmir’de başta M.Gündüz Badak olmak üzere arkadaşlarıyla “Evrim” dergisini çıkardı, yönetiminde bulundu. Bu dergiye daha sonraları 60 kuşağının şair ve yazarları olarak Ataol Behramoğlu, İsmet Özel, Eser Gürson, Haluk Aker, Rahmi Akseki, Semih Tezcan, Erhan Etiker de katılacak, dergide ayrıca Halil İbrahim Bahar, Günel Altıntaş, Metin Altıok, Özkan Mert gibi imzalar yer alacaktı.
1967 yılında İstanbul’da 60 Kuşağı’nın dergisi olarak çıkan “Alan’67”nin sahipliğini ve yazı işleri müdürlüğünü üstlendi.
1972-1974 arasında “Yeni a” dergisinin yazı işleri müdürlüğünü yaptı.
60’lı yılların başından itibaren Evrim, Soyut, Şiir Sanatı, Devinim’60, Alan’67, Papirüs, Yeni Dergi, Yazko, Hürriyet Gösteri, Milliyet Sanat, Adam Sanat vb. dergilerde; Cumhuriyet gazetesinin 70’lerde çıkardığı “Sanat-Edebiyat” ve 80 sonrası yayınlanan “Cumhuriyet Siyaset” ve “Cumhuriyet Kitap” eklerinde, “Dünya Kitap”ta yazı ve şiirleriyle yer aldı.
İlk şiir kitabı “Kuş Tufanı” Ocak 1971’de Soyut Yayınları arasında çıktı.
“Çırak Aranıyor” kitabıyla 1979’da Yeditepe Şiir Armağanı’nı, “Nereye Uçar Gökyüzü” ile 1983 Behçet Necatigil Şiir Ödülü’nü, “Menzil” ile de 1993’te Halil Kocagöz Şiir Ödülü’nü aldı.
1989 yılında Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan “Kapıkule’nin Vatansızları” başlıklı iki bölümlük yazı dizisiyle Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından “röportaj” dalında yılın gazetecisi seçildi.
“Çırak Aranıyor” şiiri Zülfü Livaneli ve Hümeyra tarafından, “Menzil” şiiri Sadık Gürbüz, “Gününü Umuda Ayarla” şiiri Grup Baran tarafından bestelendi.
“Çırak Aranıyor”u Zülfü Livaneli, Edip Akbayram, Deniz Türkali, Müslüm Gürses, Yunanlı Maria Farandouri, İspanyol Maria del Mar ve Kızılırmak tarafından seslendirildi.
“Yeni Türkü” müzik grubunun “rembetiko” tarzı yaptığı “Külhani Şarkılar”dan “Evet de Bana”, “Kapris”, “Külhani” ve “Ömrüm Zından İçinde” adlı dört tanesinin sözlerini yazdı.
1979 yılında “İkinci Baskı” kitabında yer alan “Kimse Sormadı Adını” şiiri TRT televizyonu tarafından filme alındı. 1989’da yönetmen Erdoğan Tokatlı “Çaylar Şirketten” şiirini TRT televizyonu adına sinema filmi olarak çekti.
Hayatını şimdilik İstanbul’da sürdürüyor.

Hiç yorum yok: